“Is uw bedrijf een WOW bedrijf?”
Veel ondernemers vinden het moeilijk om geschikte kandidaten te vinden voor hun vacatures. Vooral sectoren als zorg, bouw en techniek zitten te springen om personeel. Tegelijkertijd is er veel beweging op de arbeidsmarkt. Sollicitanten hebben alle keuze, hoe zorg je ervoor dat geschikte kandidaten bij je organisatie passen en voor jouw bedrijf kiezen?
Wow?
WOW staat voor Way Of Working, ofwel ‘uw manier van werken’. WOW helpt organisaties om de juiste mensen aan te trekken. Veel bedrijven zijn sterk om hun producten of diensten aan te prijzen, maar hebben nog niet nagedacht hoe ze zich als werkgever moeten profileren.
De gedachte is dat bedrijven pas de geschikte werknemer vinden als ze hun eigen bedrijfscultuur en dus hun manier van werken kennen. Het is belangrijk dat de sollicitanten ook daadwerkelijk bij de bedrijfscultuur passen. Dan is de kans dat ze voor langere tijd blijven groot. Samen met medewerkers van de opdrachtgever wordt achterhaalt wat de WOW van hun bedrijf is. Er wordt aan het werkgeversmerk gewerkt, aan hoe ze zich als werkgever kunnen positioneren.
Krachten bundelen
WOW is sinds 2019 een samenwerking tussen Novia communicatie en Qlipp storytelling. Dagmar Matthijssen en Leonie Boeyen van Novia ondersteunen organisaties bij het formuleren van hun strategische communicatie.
“We zagen de krapte op de arbeidsmarkt en de worsteling om goed personeel te vinden bij onze klanten. Hier kunnen we een verschil maken door een goede strategie te ontwikkelen om het werkgeversmerk uit te dragen. Het gaat erom dat je aan de juiste mensen overbrengt waarom jij een aantrekkelijke en unieke werkgever bent. Zo is je kans op succes veel groter,” vertelt Dagmar.
Inge Van der Borght van Qlipp helpt ondernemers met hun branding, storytelling en social media. “Ik leer ondernemers om hun verhaal te ontdekken en te delen. Dankzij die verschillende verhalen bouw je aan je werkgeversmerk. Mensen hebben al een beeld van jouw bedrijf, voor ze bedenken dat ze misschien bij jou zouden willen werken. Via social storytelling (employee advocacy) ga ik nog een stapje verder. Ik zorg ervoor dat de medewerkers binnen een organisatie als ambassadeur aan de slag gaan. Zij delen hun persoonlijke verhalen via hun eigen social mediakanalen; hierdoor is het bereik vele malen groter. Sommige opdrachtgevers maken hun bestaande medewerkers medeverantwoordelijk voor het werven van nieuwe collega’s,” aldus Inge.
Wat krijgt een opdrachtgever?
“Handvatten om aan je werkgeversmerk, je employer branding te werken. Dit heeft niet alleen op korte termijn effect maar ook op langere termijn werpt dit zijn vruchten af. Opdrachtgevers zijn onder de indruk van de voorstellen waar we mee komen. Ideeën zijn vaak heel praktisch uitvoerbaar en ook op korte termijn te realiseren. Ze zijn blij verrast als de juiste mensen reageren op hun openstaande vacatures,” vertelt Leonie.
Kijk ook op www.wow-bedrijf.nl